Alpinisti utilitari - Avantajele alpinismul utilitar - Alpinbist
349191
page-template-default,page,page-id-349191,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Alpinismul utilitar

Alpinismul utilitar reprezinta acel sector de activitate care consta in special in ascensiunea sau coborarea pe cladiri sau orice alta structura cu acces dificil precum turnuriantenemacarale etc. a unor alpinisti utilitari. Acestia utilizand echipamentul de alpinism si avand ca scop efectuarea unor interventii.

Echipamentul de lucru a fost preluat de la activitati precum escalada si speologia, diferenta fata de acestea constand in faptul ca alpinistii utilitari folosesc cate doua corzi legate in puncte independente. Prima coarda este coarda de lucru ce sustine greutatea lucratorului si este dotata cu echipament ce permite deplasarea in cele doua sensuri sus-jos. Cea dea doua coarda este coarda de siguranta care este folosita doar in cazuri de urgenta cand coarda de lucru se deterioreaza, fiind prevazuta cu un dispozitiv ce previne alunecarea in jos.

 

Avantajele alpinismului utilitar

 

Avantajele alpinismului utilitar este acela ca alpinistii utilitari au capacitatea de a realiza un numar mare de lucrari, pot ajunge in locuri greu accesibile. Echipamentul presupune timp redus de instalare si dezinstalare si nu necesita spatiu liber in punctul de lucru, precum metodele clasice unde sunt necesare schele.

Fiecare alpinist utilitar trebuie sa intruneasca o serie de conditii pentru a lucra in acest domeniu si periodic exista evaluari aupra carora este supus fiecare in parte. Acesta obligatoriu primeste o instruire riguroasa privind tehnica si echipamentul folosit, este instruit in vederea efectuarii de operatiuni de salvare si acordarii primului ajutor. Totodata si echipamentele folosite sunt, de asememenea, periodic verificate si intretinute aplicandu-se proceduri de lucru stricte.

alpinisti utilitari spalari geamuri alpinism utilitar

alpinisti utilitari

Intotdeauna o echipa de lucru este formata obligatoriu din minim doi alpinisti utilitari, unul desemnat a fi sef de echipa, iar altul loctiitorul acestuia. Dupa caz, in general in conditiile de iarna se admite ca echipa sa fie formata din 4 alpinisti utilitari care sa lucrez in grupe de cate 2. Este interzis lucrul individual. Pregatirea operatorilor alpinisti este realizata astfel incat fiecare operator sa fie capabil de a se autosalva sau sa-si salveze un coechipier, intr-o situatie dificila. Acestia dispun de echipamente de rezerva, trusa de prim ajutor, echipamente de bivuac, alimente, apa de rezerva si altele, dupa caz. Un kit standard pentru salvari este disponibil tuturor echipelor de alpinisti utilitari, fiind alcatuit din echipament de catarare, scripeti, corzi si ancore. Alpinistii purtand desigur echipament individual de protectie, specific eliminarii pericolului caderii in gol sau al alunecarii pe o panta inclinata.

 

Alpinismul utilitar

 

Alpinismul utilitar este foarte usor si sigur, astfel incat puteti apela la un astfel de serviciu daca necesita in una dintre urmatoarele situatii: reparatii tencuieli ( fata de blocuri), vopsitorie si/sau zugraveli, montaje de suporti antene, montaje cabluri, termoizolatii (polistiren, vata), inchidere rosturi intre blocuri, jgheaburi, burlane, lucrari de intretinere silozuri, montare antene GSM, reparatii si intretineri acoperisuri inalte, liftari echipamente grele, toaletari arbori, aplicatii conducte, escaladari blocuri (deblocare usi), montaje componente de telecomunicatii, masuratori in zone greu accesibile, iluminare ambientala (de sarbatori), vopsit piloni, montaj spoturi / decoratiuni luminoase, diverse montaje in pereti si structuri de beton, etc.

Toate procesele de munca si activitatile de alpinism utilitar, respectand o serie de etape ce presupun  documentarea privind activitatea espectiva prin studiul a schite, harti, detalii tehnice, date privind prognozele meteo, date referitoare la posibilitatile de retragere, salvare si prim ajutor, toate acestea pentru ca lucrarea sa fie executata in deplina siguranta.