alpinism utilitar Cluj
0

Pasiunea și riscul în alpinismul utilitar

ALPINISMUL UTILITAR – O ACTIVITATE PENTRU PERSOANELE CARE AU CURAJ

Alpinismul utilitar este o activitate doar pentru persoanele care au curaj, simt de raspundere si o buna mobilitate in miscari. Acesta se desfasoara la diferite trepte de inaltime pe constuctii industriale sau civile, fapt pentru care se considera una dintre cele mai periculoase activitati, chiar si pentru profesionisti. Este una dintre cele mai riscante meserii, iar daca nu sunt indeplinite toate criteriile cu strictete si profesionalism, viata alpinistului atarna la propriu de un “fir de ata”.

CONDITII DE ANGAJARE

Ca si conditii de angajare, alpinistii sa indeplineasca simultan cateva conditii: varsta minima de 18 ani si maxima de 35 de ani, o stare de sanatate corespunzatoare, aptitutidini si capacitati neuropsihice verificate si atestate in urma unui examen medical, experienta de mers si de orientare pe munte de minimum doi ani, trebuie sa aiba atestat care sa dovedeasca competente teore­tice si practice in domeniu, etc.

De asemenea, fiecare alpinist va beneficia de instruire de specialitate care include si instructaj de securitate a muncii, care trebuie efectuat in cazul fiecarei tehnologii in corelare cu conditiile concrete in care se aplica tehnologia respectiva sau de fiecare data cand se modifica conditiile de munca.

Activitatea de alpinism utilitar, ne duce cu gandul la muncitorul aflat la inaltime, care se ocupa de servicii de intretinere pentru cladiri. Chiar daca pare o activitate cu multe riscuri, in realitate lucratorii in acest domeniu, isi desfasoara activitatea avand luate toate masurile de prevenire si reducere a riscurilor condorm normelor de protective a muncii in alpinismul utilitar.

ECHIPA DE ALPINISM UTILITAR

Echipa de alpinism utilitar trebuie formata din cel putin 2 operatori din care unul desemnat a fi sef de echipa, iar altul loctiitorul acestuia, iar in conditiile de iarna, echipa poate fi formata din 4 operatori sa se deplaseze sau sa lucreze in grupe de cate doi, dar nu la distanta mai mare de limita vederii, in alpinismul utilitar fiind interzis lucrul individual.

Pregatirea si repartizarea operatorilor alpinisti trebuie facuta astfel ca fiecare operator sa fie apt sa se autosalveze sau sa-si salveze un coechipier, in cazul aparitiei unei situatii dificile. Fiecare echipa trebuie sa dispuna, de echipamente de rezerva, trusa de prim ajutor, echipamente de bivuac, alimente, apa de rezerva, etc., iar operatorii trebuie sa poarte echipament individual de protectie

Toate procesele de munca si activitatile de alpinism utilitar presupun documentarea asupra lucrarii pe care o au prin studierea schitelor, hartilor, a datelor si informatiilor, scrise sau orale, referitoare la pericolele care exista sau pot aparea la locul de munca respective. Urmatorii pasi ii reprezinta proiectarea procesului de munca, pregatirea tehnica, fizica si psihica, pregatirea materiala prin asigurarea echipamentelor de lucru necesare, a caror utilizare trebuie insusita, exersata si testata in cadrul sedintelor de pregatire anterioare inceperii lucrarilor.

CONDITIILE DE MEDIU

Conditiile de mediu sunt un factor ce trebuie luat in calcul, deoarece o activitate de alpinism utilitar nu poate avea loc in urmatoarele conditii de mediu: la temperaturi sub 0 grade si peste 35 grade; la expunere permanenta la intensitate solara; la vant de peste 10m/s; in caz de umiditate de peste 80%; pe timp de noapte, in vreme cu ceata sau viscol; pe timp de ploaie sau ninsoare sau al averselor insotite de descarcari electrice.